Takich roladek jak na ostatnim przyjęciu komunijnym jeszcze nie jadłem. Zrobiłem je na obiad
Rodzinne przyjęcia to zawsze okazja, żeby zdobyć nowe przepisy. Tak było i tym razem – moja kuzynka zaskoczyła wszystkich pieczonymi roladkami wieprzowymi. To danie, które sprawdzi się nie tylko na przyjęciach komunijnych. Ja podałem je na obiad z ziemniakami i kiszonymi ogórkami.
Jak zrobić pieczone roladki wieprzowe?
Do zrobienia roladek najlepiej wykorzystać karkówkę wieprzową. Tłuszcz z karkówki podczas pieczenia wytapia się i dzięki temu mięso jest idealnie miękkie, soczyste i chrupiące z zewnątrz. To nie jest niskokaloryczne danie, ale uwierzcie, warte grzechu. W przepisie jako opcjonalny składnik podaję bulion – jeśli widzisz, że tłuszcz zbyt szybko się wytopił i mięso zaczyna się za bardzo przypiekać, to warto podlać je odrobiną bulionu. Jeśli nie masz bulionu, można dodać również wody, ale też jasnego piwa czy soku jabłkowego. Podczas pieczenia dobrze jest również polać wierzch roladek wytopionym tłuszczem.
Karkówkę natartą masłem i musztardą można przygotować wcześniej i odstawić na kilka godzin, dzięki marynowaniu mięso będzie bardziej kruche i pełne smaku. Jeśli roladki się rozwijają, złącz brzegi wykałaczką albo zwiąż sznurkiem.
Przepis: Zapiekane roladki wieprzowe
Soczyste mięso w postaci pysznych roladek.
- Kategoria
- Danie główne
- Rodzaj kuchni
- Tradycyjna
- Czas przygotowania
- 15 min.
- Czas gotowania
- 45 min.
- Liczba porcji
- 1
Składniki
- 4 plastry karkówki
- 8 plasterków wędzonego boczku
- 4 łyżeczki masła
- 4 łyżeczki musztardy
- 4 ząbki czosnku
- 2 gałązki tymianku
- sól, pieprz
opcjonalnie:
- 1/2 szklanki bulionu do podlewania
Sposób przygotowania
- Szykowanie roladekKarkówkę rozbij jak na kotlety. Z obu stron wysmaruj masłem, musztardą, dopraw solą i pieprzem. Ułóż na desce plaster boczku, na nim rozbitą i doprawioną karkówkę, a na nią kolejny plaster boczku i pokrojone na kawałki ząbki czosnku. Zwiń w ciasną roladkę i ułóż w naczyniu żaroodpornym. Zrób tak ze wszystkimi kawałkami karkówki.
- Pieczenie roladekDo naczynia z karkówką włóż gałązki tymianku i zapiekaj ok. 45-50 minut w temperaturze 180 stopni Celsjusza. W razie potrzeby podlej bulionem lub wodą.
Jak jeść zapiekane roladki wieprzowe?
Zapiekane roladki wieprzowe są idealnym dodatkiem do obiadu: można je podać z ziemniakami, rewelacyjnie smakują z kaszą gryczaną, kopytkami albo kluskami śląskimi. Ja lubię do nich dodać ogórki kiszone, ale świetnie sprawdzi się także mizeria, buraczki (na ciepło i na zimno) surówka z kapusty albo marchewki. Na przyjęciu komunijnym jedliśmy je z ziemniakami z wody z dużą ilością świeżego koperku oraz bukietem różnych surówek.
Roladki wieprzowe z tego przepisu można jeść także na zimno. Na drugi dzień, jeśli tylko coś zostanie, kroję je w plasterki niczym wędlinę i kładę na kanapki.